Тернопільський національний економічний університет

Кафедра банківського менеджменту та обліку

Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Пошук

Курсы валют Национального Банка Украины
Вітаю Вас, Гість · RSS 2024-04-20, 1:53 AM

Головна » 2013 » Листопад » 12 » ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ СУСПІЛЬСТВА ЯК ПЕРЕДУМОВА ЗРОСТАННЯ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ
1:48 PM
ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ СУСПІЛЬСТВА ЯК ПЕРЕДУМОВА ЗРОСТАННЯ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ

В останні дні жовтня кафедра банківського менеджменту та обліку й студентський науковий гурток «Банківські менеджери» взяла участь у науковому круглому столі «Формування фінансового потенціалу регіону для забезпечення сталого розвитку», який організував Галицький коледж імені В'ячеслава Чорновола. 

 

Привітала учасників та гостей координатор круглого столу Вавричук Оксана Степанівна, звернувши увагу на те, що вирішення нагальних економічних, соціальних та екологічних проблем функціонування народногосподарського комплексу держави визначається можливістю фінансового забезпечення зростання обсягів суспільного виробництва та підвищення його конкурентоспроможності. При цьому потенційні можливості економічного розвитку в значній мірі залежать рівня фінансової грамотності суспільства.


На початку заходу студенти Галицького коледжу виступили із цікавими доповідями про дослідження  фінансового потенціалу Тернопільщини в таких аспектах як: розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури, розвиток виробничої та соціальної інфраструктури місцевого значення, освоєння мінерально-сировинної бази області, створення умов для сталого розвитку людських ресурсів й функціонування ефективної системи надання соціальних послуг.

 

Команда ТНЕУ виступила з науковими доповідями та доповненнями присвячені Всесвітньому дню заощаджень та Всеукраїнському тижню фінансової грамотності акцентувавши увагу на те, що фінансовий потенціал безпосередньо пов'язаний з рівнем фінансової грамотності населення. Зокрема, к.е.н., доцент Сп'як Галина Іванівна зауважила, що перед фінансовою наукою постає фундаментальне завдання виховати нове покоління більш фінансово обізнаними та навчити їх батьків більше приділяти увагу вивченню та аналізу споживання фінансових продуктів, що пропонує сучасна економіка. При цьому доцент зупинилась на основах ведення сімейного бюджету та основах фінансового обліку.

 

Голова гуртка «Банківські менеджери» Боднарчук Андрій виступив із доповіддю на тему «Інвестування як один із шляхів забезпечення сталого розвитку регіону» зауваживши, що дослідження ефективності використання наявних фінансових ресурсів, пошук їх потенційних резервів, а також розробка дієвих механізмів мобілізації та раціонального інвестування є актуальним науковим завданням. Більш детально висвітлив основи інвестування та підсумував, що перешкодою прискореного розвитку інвестиційних процесів в області на сучасному етапі економічних перетворень є обмежена можливість використання внутрішніх джерел через недостатній розвиток відповідної інфраструктури інвестування, недовіра іноземних інвесторів щодо вкладання інвестиційних ресурсів, недостатня активність місцевої влади щодо створення позитивного інвестиційного іміджу й промоції інвестиційних проектів регіонального масштабу та недостатній рівень фінансової грамотності потенційних клієнтів та партнерів фінансово-кредитних установ.

 

Головний редактор гуртка «Банківські менеджери» Дума Назар виступив із доповіддю «Фінансова грамотність як необхідність зміцнення фінансового потенціалу регіону для забезпечення сталого розвитку». У виступі доповідач зауважив, що активне впровадження програм яке розробив Національний банк України щодо фінансової грамотності допоможе суспільству позбутися боргів і взяти під контроль своє фінансове життя, виокремити зайві витрати у сімейному бюджеті, збільшити потік готівки, що надходить у «гаманець» кожного українця, що працює, більше грошей відкладати на реалізацію своїх цілей. При цьому доповідач зупинився на необхідності розмежуванні придбання послуги, товару як придбання власного активу чи пасиву.

 

Доцент, к.е.н. Васильчишин Олександра Богданівна виступила із доповненням в якому наголосила про необхідність виховання звички до заощаджень та інвестицій, згадавши про історію святкування Всесвітнього дня заощаджень 31 жовтня. Більш детальніше висвітлила важливість подання правдивої інформації про основні фінансові продукти та підкреслила основні аспекти на які потрібно звернути увагу при прийнятті фінансових рішень.


Активну участь в обговорені взяли як молоді науковці так і практики, які були запрошені на даний науковий захід, а саме директор обласної дирекції "Страхова компанія "Оранта" Марія Анатоліївна Тарас та незалежний трейдер к.е.н. Микола Миколайович Фастовець. В ході круглого столу студенти цікавились особливостями страхування в Тернопільському регіоні, розпитували про досвід роботи на ринку цінних паперів, запитували на що потрібно звертати увагу при виборі фінансової установи для особистого обслуговування, якими додатковими вигодами можна скористатися щоб заощадити тощо.

 

На завершення координатор круглого столу Оксана Степанівна підкресливши необхідність проведення таких пізнавальних зустрічей подякувала запрошеним гостям й студентам та вручила найактивнішим студентам сертифікат учасника круглого столу.

Переглядів: 846 | Додав: Neof
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz